پیانو
پیانو مشهورترین ساز شستیدار محسوب میشود. ساز شستیدار سازی است که برای نواختن آن از صفحهکلید استفاده میشود. انواع ساز های شستی دار شامل ارگ، ارگ بادی، ارگ هموند، پیانو، کلاویکورد، هارپسیکورد، چلستا، آکوردئون، ملوترون و سینث سایزر میباشد که شناخته شدهترین اینگونه سازها پیانو و ارگ است.
صدای پیانو در اثر برخورد چکشهایی با سیمهای فلزی آن در داخل جعبه چوبی تولید میشود. این چکشها در اثر فشرده شدن کلیدها (کلاویهها) به حرکت در میآیند. سیمهای پیانو به صفحهای موسوم به «صفحه صدا» متصل شدهاند که نقش تقویتکننده صدای آنها را دارد.
پیانو بالاترین دامنه صوتی را در بین سازهای معمول (به جز ارگ کلیسا) دارد، به طوری که در شکل فعلیاش بهطور معمول هشت اکتاو دارد و قادر به تولید فرکانسهایی از حدود ۲۷ تا ۴۱۸۶ هرتز میباشد، در حالی که در مقام مقایسه ساز ویولن تنها قادر به تولید حدود پنج اکتاو و بهترین خوانندهها تنها قادر به خواندن حدود سه اکتاو هستند.
تاریخچه اختراع پیانو
پیانو را بارتولومئو کریستافوری در حدود سال ۱۷۰۰ میلادی در شهر پادووای ایتالیا اختراع کرد اما اختراع جدید کریستافوری تا حدود یک دهه تقریباً ناشناخته ماند تا اینکه در سال ۱۷۱۱ یک نویسنده ایتالیایی مقالهای دربارهٔ آن نوشت که بعدها به آلمانی ترجمه و به صورت گسترده منتشر شد. این مقاله شامل دیاگرام مکانیزم پیانو نیز بود و اکثر سازندگان بعدی پیانو کار خود بر اساس این مقاله شروع کردند.
قبل از اختراع پیانو از سازی قدیمیتر به نام هارپسیکورد (Harpsichord) استفاده میشد. تفاوت عمده و مهمی که پیانو با سازهای مشابه قبل از خودش داشت آن بود که در سازهای مشابه قبلی، شدت صدای حاصل از فشرده شدن یک کلاویه، مستقل از شدت ضربهٔ واردشده بر کلید، مقداری ثابت بود، اما در پیانو نوازنده قادر بود با ملایم ضربه زدن به کلیدها صدایی نرمتر ایجاد کند، یا با ضربات محکمتر صدایی درشتتر با پیانو تولید کند.
همین ویژگی باعث شد که به سرعت پیانو مورد توجه آهنگسازان قرن هجدهم میلادی قرار بگیرد. پیانوهای اولیه ظاهر و صدایی شبیه به هارپسیکورد داشتند و در واقع مخترع پیانو یک هارپسیکورد ساز بود که در تلاش برای ارتقاء مکانیزم هارپسیکورد بود تا این ساز قادر به تولید صدا با شدتهای گوناگون باشد اما در نهایت با مورد توجه قرار گرفتن هارپسیکورد جدید این ارتقاء منجر به ایجاد ساز جدیدی شد که «پیانو فورته» نام گرفت و به مرور زمان به شکل امروزی پیانو درآمد و آنچه که ما امروزه به عنوان پیانوی مدرن میشناسیم از اواسط قرن نوزدهم ظاهر شدهاست.
انواع پیانو
شروع یادگیری پیانو را میتوان شروع دوره جدیدی از زندگی دانست. البته نکته جالب اینجاست که در این دوره جدید، نیاز به همراهی یک ساز خواهید داشت تا تمرینهای روزانه خود را با آن انجام دهید. با جستجوی کوتاه خواهید دید که اصطلاحات و موارد بسیاری وجود دارند که شما را برای خرید ساز، دچار سردرگمی میکنند. زمانی که قصد خرید پیانو یا کیبورد داشته باشید، سه انتخاب پیش روی شما خواهد بود:
- کیبورد (ارگ) دیجیتال: ارزانترین و سادهترین ساز برای یادگیری پیانو است. صدای ساز و حس نوازندگی فاصله بسیاری با پیانو آکوستیک دارد اما برای شروع آموزش پیانو گزینه بسیار مناسبی به شمار میآید.
- پیانو دیجیتال: این نوع ساز، قیمت بیشتر و اندازه بزرگتری نسبت به کیبورد دارد اما صدا و حس نوازندگی آن به پیانو آکوستیک بسیار نزدیک است. درصورتیکه فضا و بودجه لازم وجود داشته باشد، جایگزین مناسبی برای یک پیانو آکوستیک به شمار میآید. خصوصیتهای خوب این نوع پیانوها در این است که دیگر خبری از کوک و تعمیر پیانو نخواهد بود و همینطور میتوانید در هرساعت از شبانه روز تمرین کنید زیرا صدای پیانوهای دیجیتال به راحتی قابل تنظیم است و حتی میتوان از هندزفری برای کاهش ایجاد سر و صدا استفاده کرد. نکته قابل ملاحظه این است که در ابتدا نیازی به خرید بهترین نوع و برند پیانو نیست بلکه در یکی دو سال اول که پیانوی مقدماتی را یاد خواهید گرفت، وجود حتی کیبورد دارای 7 اوکتاو نیز کافیست فقط در هنگام تهیه آن حتما مطمئن شوید که کیبورد مورد نظر قابلیت touch را داشته باشد (یعنی حساس به شدت ضربه زدن روی کلیدها) که در هنگام نواختن کاملا حس کنید که در حال نواختن پیانوی مکانیکی هستید.
- پیانو آکوستیک: بهترین گزینه برای نوازندگی پیانو است اما قیمت بسیار بالا و اندازه بزرگ آن ممکن است محدودیتهایی بوجود بیاورد. آنچه در اصطلاح به آن پیانوی گرند یا گرند پیانو (Grand Piano) گفته میشود (و در ایران با نام نادرستِ «پیانو رویال» شناخته میشود)، یک پیانو آکوستیک است که غالباً بیش از دو متر طول دارد و دارای درِ بزرگیست که برای هرچه بهتر شدنِ صدای پیانو، معمولاً در هنگام نواختن ساز، این در را در وضعیت نیمهباز توسط پایهٔ کوچکی ثابت میکنند. انواع اصلی دیگر پیانو آکوستیک با نامهای پیانوی دیواری (upright)، پیانوی چهارگوش (square grand)، و پیانوی اسپینت (spinet piano) هستند، که پیانوهای چهارگوش و پیانوهای اسپینت امروزه منسوخ شدهاند.
تمرین رایگان پیانو برای
هنرجویان خانه هنر شماره یک!
هنرجویان خانه هنر شماره یک میتوانند به منظور تمرین هر چه بیشتر، تا زمانیکه پیانو نخریدهاند، به طور کاملاً رایگان از پیانوهای خانه هنر شماره یک استفاده کنند.
آیا آموزش مجازی و ویدئویی پیانو موثر است؟
امروزه با توجه با زیاد شدن مشغله افراد و بالا رفتن هزینهها، و از سوی دیگر متداول شدن هر چه بیشتر آموزشهای مجازی و آنلاین، بسیاری از افراد ترجیح میدهند به جای شرکت در کلاس حضوری آموزش پیانو موسسات هنری و آموزشگاهها، در کلاسهای آنلاین شرکت کنند. اما آیا این روش آموزش در یاد گرفتن سازی نظیر پیانو موثر است؟
تجربه نشان میدهد که یادگیری انواع سازها و بخصوص ساز سختی نظیر پیانو نیاز به ممارست و پیگیری حداکثری دارد و بهترین راه برای یادگیری پیانو، قرار گرفتن در کنار مدرس این ساز است. از این رو، ما آموزش مجازی و آنلاین را برای یادگیری انواع سازها مخصوصاً پیانو پیشنهاد نمیکنیم.
ما در خانه هنر شماره یک، با در نظر گرفتن شرایط هنرجویان گرامی، کاملاً در کنار شما هستیم. از مسائل مالی برای هزینه کلاسها گرفته تا در اختیار گذاشتن پیانوهای آموزشگاه برای هنرجویانی که فعلا قصد خرید پیانو ندارند! کافیست برای یادگیری پیانو با خانه هنر شماره یک ارتباط برقرار کنید و ادامه روند آموزش را تماماً بر عهده مدرسان مجرب خانه هنر شماره یک بگذارید.
هزینه کلاس پیانو در خانه هنر شماره یک چقدر است؟
به طور کلی هزینه کلاس پیانو به عوامل بسیاری بستگی دارد. یکی از این عوامل سن هنرجو است. در آموزشگاه خانه هنر شماره یک، اساتید گروه سنی کودکان با اساتید بزرگسالان متفاوت هستند، زیرا از روشهای کاملا مختلفی برای تدریس بهره میگیرند. گاهی هزینه کلاسهای پیانو برای کودکان از بزرگسالان بیشتر است. به علت اینکه آموزش موسیقی به کودکان نیازمند صبر و حوصله بیشتر و همینطور زمان طولانیتری است. علاوه بر اینها، هزینه آموزش پیانو برای کودکان شامل تدریس اصول ابتدایی موسیقی مانند ارف و گاهی تئوری موسیقی نیز میباشد.
سطح هنرجو از دیگر عوامل بسیار مهم در تعیین هزینه یادگیری پیانو است. اگر هنرجو پیشتر از این به کلاس پیانو رفته باشد، با تست تعیین سطح اولیه، سطح هنری هنرجو تعیین میشود و بر اساس آن اساتید متناسب را پیشنهاد میدهند. تمرین و ممارست رمز موفقیت در آموزش هر مهارتی است. موسیقی نیز به عنوان مهارتی خلاقانه و عمیق، از این قاعده مستثنا نیست. در بیشتر مواقع وقتی هنرجو سابقه آموزش موسیقی را ندارد، روند آموزش پیانو برایش به کندی صورت می گیرد. که شاید خود دلیلی بر ادامه ندادن یادگیری پیانو به شکل ممتد و متوالی شود. یکی از سختی های یادگیری این ساز در این است که پیانو برخلاف اغلب سازهای دیگر دو نت را برای هر دو دست چپ و راست به شکل همزمان نشان میدهد. این امر سطح تمرکز لازم برای نواختن پیانو برای هنرجو را بسیار بالا میبرد.
آموزش پیانو چقدر طول میکشد؟
مدت زمان یادگیری پیانو سوالی است که در ذهن تمامی کسانی که می خواهند یادگیری نواختن پیانو را شروع کنند پیش میآید. یادگیری ساز پیانو به دلیل اینکه باید ابتدا با تئوری دانش موسیقی که شامل ریتم، ضرب، نت خوانی و … میباشد آشنایی کامل داشته باشید، اندکی زمانبر است و نباید در یادگیری آن عجله کرد.
بعد از آموزش تئوری موسیقی به سراغ آشنایی با ساختار پیانو و چگونگی انجام تمرینات عملی رفته و بعد از آن با انجام تمرینات زیاد به نواختن قطعات میپردازید. همچنین زمان یادگیری پیانو در سبکهای مختلف آن متفاوت است و به تمرینات شما نیز بستگی دارد اما تقریبا بین 6 ماه الی یک سال طول میکشد تا بتوانید اجرای اولیه را آغاز کنید.
آموزش پیانو برای کودکان
بسیاری از والدین از سنین پایین فرزندان خود را به کلاس موسیقی می فرستند. پیانو هم یکی از سازهای مورد علاقه والدین و کودکان است. فواید یادگیری موسیقی از سنین پایین بر هیچکس پوشیده نیست.
علاوه بر این که با شرکت در کلاس آموزش پیانو برای کودکان، فرزند شما موقعیت های ارزشمندی را در زندگی به دست خواهد آورد، یادگیری موسیقی تاثیر بسزایی در سلامت جسمانی و روانی و مهارت های اجتماعی کودکان دارد. به طور کلی کودکانی که موسیقی یاد می گیرند در مقایسه با همسالانشان از هوش و توانایی یادگیری بالاتری برخوردار هستند و در مدرسه عملکرد بهتری دارند.
به عنوان یک قاعده کلی سنین 6 تا 9 سالگی بهترین سنین برای شروع یادگیری ساز پیانو هستند پس اگر فرزند شما در این سن است، وقت را تلف نکنید و هر چه زودتر او را در کلاس موسیقی ثبت نام کنید.
در خانه هنر شماره یک برای تدریس ساز پیانو به کودکان از متدهای جذاب و سرگرم کننده و به روز استفاده می شود تا کودک هم بتواند مباحث را به خوبی درک کند هم از تمرین زده نشود. بهترین روش برای تدریس هرچیزی به کودکان استفاده از بازی و سرگرمی است. این که مربی پیانو کودک بتواند ارتباط صمیمانه و خوبی با کودک برقرار کند نیز عامل بسیار مهمی است.
والدین گاهی اوقات هنگام انتخاب مربی پیانو برای فرزندشان به تخصص فرد در تدریس به کودک توجه کافی نمی کنند. گاهی پیش می آید که یک مدرس پیانو بسیار ماهر و متخصص باشد و در تدریس به بزرگسالان عملکرد تحسین برانگیزی داشته باشد اما به علت عدم آشنایی در کار با کودکان، نتواند مباحث را به خوبی به کودک منتقل کند. در این حالت کودک از همان سنین پایین از یادگیری موسیقی زده و خسته می شود و شاید به این باور برسد که استعداد موسیقی ندارد. از این رو هنگام ثبت نام کودک در کلاس موسیقی، توجه به آشنایی مربی با متدهای علمی و به روز کار با کودکان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
آموزش پیانو برای بزرگسالان
یادگیری پیانو مثل هر ساز دیگری هیچ محدودیت سنی ندارد و افراد حتی در سنین بالا هم میتوانند به خوبی نواختن ساز پیانو را یاد بگیرند. در حقیقت یادگیری ساز پیانو در بزرگسالی مزایایی دارد که شاید در کودکی وجود نداشته باشد. خانه هنر شماره یک دورههای آموزش پیانو را هم برای کودکان و هم بزرگسالان برگزار میکند. تقاوت آموزش پیانو برای بزرگسالان و کودکان در سبک آموزش است؛ چرا که سبک یادگیری پیانو در بزرگسالی متقاوت است و بزرگسالان ترجیح میدهند چیزهای جدید را مبتنی بر تجربیات گذشته خود یاد بگیرند اما کودکان بیشتر به یادگیری با بازی تمایل دارند.
پیانو و سازهای صفحه کلیدی به علت ساختار خطی نتها برای بزرگسالان بسیار راحت هستند و یادگیری این ساز نسبت به سازهای بادی و زهی در سنین بالا سادهتر است. مدرسان پیانو در خانه هنر شماره یک با در نظر گرفتن تفاوتهای سنی و سبکهای یادگیری، دورههای آموزش پیانو ویژه بزرگسالان را به طور اختصاصی و حرفهای طراحی و برنامه ریزی کردهاند. با شرکت در این دورهها میتوانید نواختن ساز پیانو را به صورت تخصصی با متدهای روز دنیا متناسب با سن و سبک یادگیری خود بیاموزید.
مدرسان پیانو خانه هنر شماره یک
سارینا نخعی
مدرس پیانو و آواز
مهسا جهانی
مدرس پیانو، هنگدرام و موسیقی کودک
سیما میرزایی
مدرس پیانو و موسیقی کودک